Renovatie Vissersmonument op Urk

Het Vissersmonument op Urk is een bijzondere plek. In de lange historie van Urk heeft het veel scheepsrampen moeten verwerken. Als eerbetoon en nagedachtenis aan omgekomen vissers werd op 11 mei 1968 het Vissersmonument onthuld door H.M. Koningin Juliana. In 2021 kregen wij de eervolle opdracht voor de renovatie van het monument.

Heropening Vissersmonument

De herdenkingsplek voor omgekomen vissers bestaat uit een bronzen beeld van een vissersweduwe die nog één laatste maal omkijkt naar de zee, in de hoop terugkerende kotters te ontdekken aan de horizon. De vissersvrouw is omgeven door een lage muur met daarop tientallen platen. Op deze platen staan de namen van Urker vissers die sinds 1717 zijn verdronken of op andere wijze zijn omgekomen tijdens hun werk op zee. Inmiddels staan er 368 namen gegraveerd in de zwart granieten platen. Een indrukwekkend aantal verloren levens aan de zee, waarvan sommige nog slechts kind waren.

" "Zowel voor de gemeenschap Urk maar ook voor de mensen van buitenaf is het vissersmonument een plek die enorm veel indruk maakt. Het is een plek om stil te staan en waar je ook stil wordt" - Freek Brouwer wethouder Gemeente Urk " - Freek Brouwer wethouder Gemeente Urk

In opdracht van de Gemeente Urk en CPO mochten wij de renovatie uitvoeren. De renovatie- en onderhoudswerkzaamheden zijn gestart in de zomer van 2021. De werkzaamheden bestonden uit een algemene schoonmaakbeurt, herstel van metsel-, voeg-, afdek- en straatwerk en het opknappen en opnieuw inverven van de naamborden. Als hoofdaannemer zijn we goede samenwerkingen aangegaan met ervaren partijen: Abu Infra, Sloothaak en Cees Bakker.

Voor de aanvang van de renovatie werden bouwhekken geplaatst met daarop afbeeldingen van het Vissersmonument. Op deze manier bleef het werk zichtbaar voor publiek. Tijdens de renovatie kregen we daar positieve reacties op.

Veel materiaal van het Vissersmonument werd voor onderhoud en renovatie meegenomen naar onze steenhouwerij. De zwart granieten naamplaten werden hier schoongemaakt en opnieuw ingeverfd. Een bijzondere klus, elke naam is met de hand opnieuw geverfd.

" "De renovatie van het Vissersmonument was een bijzondere klus, het is een bijzondere plek voor Urk natuurlijk. Om zo'n klus te mogen doen is goed om te doen, we hebben dat als bedrijf graag gedaan." - Simon Weerstand directeur Weerstand Natuursteen " - Simon Weerstand directeur Weerstand Natuursteen

Na weken van renovatie wordt het Vissersmonument in december heropend door wethouders van de Gemeente Urk en leden van CPO. Een ingetogen ceremonie vanwege de geldende corona-maatregelen. Niettemin een mooi, historisch moment waarbij wij als hoofdaannemer trots zijn op het vernieuwde Vissersmonument dat nu weer klaar is voor de komende decennia.

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, tips en acties in jouw mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram
Contact

0527-683725
info@weerstandnatuursteen.nl

Vlieter 1 8321 WJ Urk

Openingstijden showroom:

Maandag tot vrijdag
09:00 - 13:00 & 14:00 - 17:30

Zaterdag
09:00 - 12:00 alleen op afspraak

@ 2024 Weerstand Natuursteen. Alle rechten voorbehouden