Hoe meet ik raamdorpels in?

Raamdorpels kopen, dat doe je niet elke dag. Als het dan toch zover is, vanwege de bouw van huis of vanwege lekkage aan de oude, dan kun je wel wat hulp gebruiken. In deze blog helpen we je bij opmeten van de maten voor nieuwe raamdorpels.

Waarom raamdorpels?

Raamdorpels zijn een belangrijk onderdeel voor elk pand. Raamdorpels beschermen de gevel tegen vocht door regenwater van de ramen af te voeren naar de grond. Als een raamdorpel verouderd, lek of verrot is dan is het van belang de raamdorpel te vervangen. De gevel wordt dan niet meer (goed) beschermt tegen wateroverlast en zo kan er schade ontstaan aan het voeg- en metselwerk. Deze schade kan op termijn lekkage veroorzaken. Daarnaast kan warme lucht ontsnappen langs de lekke raamdorpel en zo zorgen voor slechte isolatie en hoge stookkosten.

Raamdorpels op maat

Raamdorpels, ook wel dorpelstenen of waterslag genoemd zijn maatwerk afbouwproducten. Elk huis en ook elk raam heeft een andere maat raamdorpel nodig. Als je nieuwe dorpels wil (laten) plaatsen dan is het correct opmeten van de maten dan ook van groot belang.

Hoe meet ik raamdorpels in?

Voor het maken van een raamdorpel op maat hebben wij exacte maten nodig. Het inmeten van raamdorpels is een eenvoudige klus als je onderstaande instructies volgt. Als je de opgemeten maten aanlevert aan ons dan kunnen we een vrijblijvende offerte op maat maken.

Hoogte raamdorpel inmeten

Meet de ruimte tussen de bovenkant metselsteen en onderkant kozijn. Deze maat bepaald de hoogte van de raamdorpel.

Breedte raamdorpel inmeten

De breedte van de raamdorpel hangt af van de negmaat of wel neggemaat van het kozijn. Dat is de maat welke het kozijn binnen het metselwerk steekt.

De neggemaat meet je van de voorkant van het kozijn tot aan de voorkant van de gevel. Dit is de diepte van het kozijn t.o.v. de gevel. Normaal gesproken is de neggemaat 5 á 6 cm.

De raamdorpel moet minimaal 5cm uit de muur steken om watersporen op de muur te voorkomen. De breedte van de raamdorpel wordt dan bijvoorbeeld als volgt berekend: 5cm oversteek + 5 á 6 cm neggemaat + 5 cm onder kozijn. Doorgaans wordt de breedte van de dorpel dan 15 á 16 cm

Wijkt de neggemaat af van de norm? Dan kun je de volgende richtlijnen aanhouden voor het bepalen van de diepte van de dorpelstenen:

Neggemaat tot 20 mm – 105 mm dorpelsteen
Neggemaat 25 tot 45 mm – 130 mm dorpelsteen
Neggemaat 50 tot 75 mm – 160 mm dorpelsteen
Neggemaat 80 tot 100 mm – 180 mm dorpelsteen
Neggemaat 100 tot 130 mm – 215 mm dorpelsteen
Neggemaat 130 tot 195 mm – 250 mm dorpelsteen

Lengte raamdorpel inmeten

Meet van kozijn naar kozijn en trek vervolgens 5mm van deze lengte af. Deze ruimte van 5 mm is bedoeld voor het voegwerk.

Het aanleveren van de opgemeten maten

De opgemeten maten kun je bij ons aanleveren via onderstaande pagina. Wij maken dan een vrijblijvende offerte op maat.

Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, tips en acties in jouw mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram
Contact

0527-683725
info@weerstandnatuursteen.nl

Vlieter 1 8321 WJ Urk

Openingstijden showroom:

Maandag tot vrijdag
09:00 - 13:00 & 14:00 - 17:30

Zaterdag
09:00 - 12:00 alleen op afspraak

@ 2024 Weerstand Natuursteen. Alle rechten voorbehouden