Het Oorlogsmonument: Een renovatieproject met emotionele en historische waarde

In het kader van het herdenken van 75 jaar vrijheid kregen wij in 2020 de eervolle opdracht om het Oorlogsmonument op Urk te renoveren. Deze belangrijke taak werd ons toevertrouwd door de Gemeente Urk in nauwe samenwerking met Stichting Urk in Oorlogstijd en Stichting Kropveld

" Het Oorlogsmonument, onthuld op 31 augustus 1946, prijkt op een plein en straalt kracht uit in zijn eenvoud. Drie granieten treden leiden naar een zandstenen monument. De namen van dertien Urker oorlogsslachtoffers zijn met de hand gehouwen in reliëf. In 1995 werden de namen van drie familieleden van een Joods-Urker gezin toegevoegd, gegraveerd op de trapborden.

Dit monument is voor ons geen onbekend terrein. In 2002 hebben we het gerestaureerd nadat het beschadigd was geraakt door een omgevallen boom tijdens een storm.
"

Uiteenlopende werkzaamheden

De renovatiewerkzaamheden aan het monument waren gevarieerd en omvatten verschillende aspecten. Zo hebben we het kalkstenen monument gereinigd, de muren en bestrating opnieuw gevoegd met duurzaam voegmateriaal en de bordessen en bloemperken bekleed met Belgisch hardsteen.

Bij de oorspronkelijke onthulling in 1946 waren de muren bedekt met afdekkers, maar deze werden later verwijderd en niet teruggeplaatst. We hebben de afdekkers nu opnieuw in de originele stijl aangebracht. Ook is er een prominente plek gecreëerd voor het koor tijdens de dodenherdenking, waar de koorleden kunnen staan op een met tegels beklede locatie in het park.

Tijdens het maken van de restauratieplannen kwam er ook een speciale wens naar voren: Het prominenter in beeld brengen van de namen van het Joods-Urker gezin Kropveld. De namen zijn nu opvallender te zien op een Portland kalkstenen plaat aan de rechterkant van het monument. Om symmetrie te behouden, is er ook een identieke plaat aan de linkerkant geplaatst met de tekst: 'Te eren hen, die hun leven gaven of lieten voor de bevrijding van ons vaderland.

Een historisch gedenkteken

Het Oorlogsmonument is het oudste monument op Urk. Vóór 1946 was er geen enkel ander monument of gedenkteken te vinden in het dorp. Het behoud en de renovatie van dit monument zijn van groot belang gezien de emotionele en historische waarde ervan. Het was dan ook een bijzonder project dat we met dankbaarheid voor onze vrijheid hebben uitgevoerd.

"Opdat wij nooit vergeten"


Blijf op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws, tips en acties in jouw mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram
Contact

0527-683725
info@weerstandnatuursteen.nl

Vlieter 1 8321 WJ Urk

Openingstijden showroom:

Maandag tot vrijdag
09:00 - 13:00 & 14:00 - 17:30

Zaterdag
09:00 - 12:00 alleen op afspraak

@ 2024 Weerstand Natuursteen. Alle rechten voorbehouden